MANNERHEIMIN lastensuojeluliiton Evijärven paikallisyhdistys alkaa tästä vuodesta eteenpäin muistaa jokaista kuntaan syntynyttä vauvaperhettä lahjapaketilla.
Siihen sisältyy villasukkia ja -tumppuja, joita Pihlajarinteen kerhohuoneella odottaakin jo muutama pari.
–Tällä hetkellä meillä on viisi paikallista naista, jotka tikkaavat niitä vauvoja varten. Jokainen perhe saa ainakin tällaisen pienen muistamisen, sekä mahdollisesti jotain muutakin sinne pakettiin, vinkkaa MLL:n puheenjohtaja Jenni Hanka. –Tikkaajaksi voi ilmoittautua meille, niin annamme lisätietoja. Otamme vapaaehtoisia tekijöitä lämmöllä vastaan.
Nyt aloitettavat muistamiset eivät korvaa yhdistyksen vuosittaista vauvajuhlaa, vaan sekin perinne jatkuu. Vauvajuhliin kutsutaan kaikki edellisvuonna syntyneiden vauvojen perheet tapaamaan toisiaan saman pöydän ääreen. Sukkalahjat taas jaetaan heti perheenlisäyksen synnyttyä.
–Vauvajuhlaan eivät tietenkään aina läheskään kaikki pääse osallistumaan, joten tällä tavalla ainakin tavoitetaan jokainen perhe, yhdistyksen sihteeri Elina Paalanen sanoo.
Muistamiset toteutetaan yhteistyössä neuvolan kanssa.
–Me kokoamme vauvalahjan ja toimitamme sen neuvolaan, josta sitten terveydenhoitaja antaa ne perheelle vauvakäynnillä tai perheen käydessä neuvolassa. Eli me emme tiedä, kenelle vauvat syntyvät — saamme vain lukumäärän, paljonko sukkia tarvitaan, Hanka kertoo.
MLL:N PERHEKAHVILATOIMINTAKIN on käynnistynyt taas pitkän koronatauon jälkeen.
Lapsille sekä heidän vanhemmilleen, isovanhemmilleen, kummeilleen tai muille omille aikuisille tarkoitetut perhekahvilat kokoontuvat Pihlajarinteessä, Evijärven keskustassa, keskiviikkoaamupäivisin kello 9.30–11.30.
Aina kuukauden viimeisenä keskiviikkona perhekahvila pidetään illalla kello 16.30–18.30. Niin halutaan tavoittaa myös sellaiset perheet, jotka eivät ehdi osallistua arkiaamuisin.
Perhekahviloiden ohjelma on yleensä vapaamuotoista, mutta joskus voi olla myös teemoja, kuten satutunteja, muskarihetkiä, askartelua tai muuta vastaavaa.
Mukaan on helppo tulla, eikä ohjelmalliseen osuuteen ole pakko osallistua, ellei halua, Jenni Hanka sanoo.
–Mannerheimin lastensuojeluliitto kannustaa siihen, että siellä, missä vanhempien vertaistoimintaa pystytään käynnistämään, sitä käynnistettäisiin. Perheiden tarve kohtaamiselle on kova.
Perhekahviloiden osallistujien määrä on rajattu kahteenkymmeneen, ja heitä pyydetään käyttämään maskia.
EVIJÄRVEN MLL on yksi monista yhdistyksistä, joille koronavuosi on ollut haastava tapahtumien kannalta. Syksyllä ei vauvajuhlan lisäksi saatu järjestettyä oikeastaan mitään. Perhekahvilaa järjestettiin ulkona ja muutamia kertoja sisätiloissa ennen kuin koronatilanne paheni.
Laskiais- ja ystävänpäiväsunnuntaina he kuitenkin tarjosivat Laavuskalla makkarat ja mehut ulkoilijoille.
–Halusimme sillä tavalla tulla ihmisten äärelle ja tarjota evästauon ulkoilun lomassa, Hanka sanoo.
Puheenjohtaja vaihtui
JENNI HANKA valittiin Evijärven MLL:n puheenjohtajaksi vuodenvaihteessa. Sitä ennen hän ehti toimia varapuheenjohtajana kolmisen vuotta.
MLL on tullut hänelle viime vuosina tutuksi niin tapahtumiin osallistujan kuin niiden järjestäjänkin näkökulmasta.
Hän alkoi käydä perhekahvilassa vuonna 2016, eli sen jälkeen, kun hänen esikoisensa syntyi. Yhdistykseen liityttyään hän on ohjannut perhekahviloita itse, ollut mukana liikuntaleikkikerhojen vetämisessä sekä työskennellyt apukäsinä erilaisissa tapahtumissa.
Hanka on koulutukseltaan yhteisöpedagogi. Hän oli mukana MLL:n toiminnassa myös työnsä puolesta jo vuonna 2013 ollessaan tukioppilasohjaajana koululla. Nykyisin hän työskentelee ankkuriohjaajana, josta hän on tällä hetkellä vanhempainvapaalla.
–Olen aina ollut kiinnostunut järjestötoiminnasta. Lasten, perheiden ja nuorten asiat ovat olleet pitkään mukana elämässäni ammatin kautta, ja nyt sitten perheellisenä myös sitä kautta, hän sanoo. –Vapaaehtoistoiminta tuo sopivasti vastapainoa perhe-elämän pyöritykseen.
HANKA kehuu monipuolisia koulutusmahdollisuuksia, joita MLL järjestää vapaaehtoisilleen.
Koulutukset eivät ole pakollisia, mutta niitä järjestetään esimerkiksi tukioppilasohjaajille, perhekahvilaohjaajille, kylämummeille ja -vaareille sekä hallituksen jäsenille.
–Kenenkään ei tarvitse kylmiltään lähteä vapaaehtoistoimintaan mukaan.
Itse hän on kouluttautunut sitä kautta myös Jututtamo-ohjaajaksi.
Jututtamo on vanhemmille tarkoitettua vertaistukitoimintaa. Se on paikka, jossa ohjaaja jututtaa vanhempia ja pyrkii esittämään kysymyksiä, jotka saavat vanhemmat jakamaan kokemuksiaan. Se tarjoaa paikan keskustella yhdessä muiden vanhempien kanssa sekä omista lapsista että kokemuksista vanhempina.
–Evijärvellä Jututtamoa on ollut tarkoitus käynnistää, ja pari kertaa tapaamisia onkin järjestetty, mutta koronatilanteesta johtuen toiminta ei ole päässyt käynnistymään säännöllisenä.
HÄN muistaa muistuttaa, että Evijärven MLL kaipaa lisää vapaaehtoisia.
–Me otetaan kyllä kaikki käsiparit mukaan toimintaan. Meillä on mukana kymmenkunta aktiivista naista, ja tilaa on jokaiselle vapaaehtoiseksi haluavalle vaikkapa perhekahvilan ohjaajaksi tai tikkaajaksi, kylämummoksi tai -vaariksi tai tapahtumiin käsipariksi, hän sanoo. –Myös ideoita otetaan vastaan, millä tavalla voitaisiin entistä enemmän saavuttaa paikallisia lapsia, perheitä ja myös nuoria.
Hän sanoo, että MLL:n ihmiset haluavat olla tuttuja ja helposti lähestyttäviä kuntalaisille ja perheille.
–Yhtenä tavoitteena onkin olla entistä tutumpia, jotta meitä on helpompi lähestyä. Yhdistyksen toiminta on joustavaa, ja kuulemme mielellään ideoita siitä, millaista toimintaa lapsiperheille, vanhemmille ja nuorille voisimme Evijärvellä järjestää.